Wat drijft de zilver prijs?

Zilver prijs

Door de classificatie van zilver als een edelmetaal, bevindt het zich in een kleine groep waardevolle grondstoffen, waaronder goud, platina en palladium. Dit prachtige witmetaal is altijd in trek geweest vanwege zijn unieke eigenschappen en relatieve schaarste. Maar hoewel de vraag naar het edelmetaal constant is, kunnen de zilver prijzen vaak fluctueren.

Zilver prijs

Wat betekent de spotprijs van zilver?

Spotprijs van zilver

Bij zilver inkoop zal je misschien een spotprijs horen. De spotprijs is de huidige prijs op de markt van edele metalen waartegen een onbewerkte ounce kan worden gekocht en verkocht.

De spotprijs fluctueert voortdurend, waardoor het voor beleggers belangrijk is om op de hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen, marktomstandigheden en andere prestatie-indicatoren, aangezien deze zowel de aan- als verkoop van edele metalen beïnvloeden.

Daarbij is ook de zuiverheid van het aangeboden zilver van groot belang. De spotprijs gaat uit van puur zilver, maar uiteraard zijn niet alle voorwerpen van puur zilver gemaakt. Hierdoor kun je er niet van uit gaan dat men altijd de spotprijs ontvangt, dit is dus erg afhankelijk van verschillende factoren.

Zilverwaarden worden weergegeven in ounces, maar kunnen gemakkelijk worden omgerekend in gram of kilogram, afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt verkopen

Wat is bij het bepalen van de zilver prijs het verschil tussen een ounce en een troy ounce?

Een ounce is geen gewone ounce bij het betalen van de spotprijs op het witmetaal. De zilver prijs per ounce wordt altijd gemeten in troy ounces, die gelijk zijn aan 1.09711 avoirdupois ounces. Een troy ounce is gelijk aan 31,1035 gram.

Hoe wordt de zilver prijs bepaald?

Het begrijpen van de prijstrends voor dit edelmetaal vereist een zorgvuldige studie van een aantal verschillende factoren. Sommige van deze marktdynamieken werken elkaar tegen, waardoor de studie van zilverprijzen complexer wordt.

Wanneer de productiekosten bijvoorbeeld een bepaald niveau bereiken, betekent dit dat elke marktprijs onder die kosten voor minder mijnbouw en aanbod zal zorgen. Aan de andere kant ondersteunen hogere zilverprijzen duurdere mijnbouw en productie, waardoor het aanbod toeneemt.

Andere factoren die de zilver prijs bepalen, zijn onder andere:

Vraag en aanbod

De vraag- en aanbodvergelijking voor zilver is een van de redenen waarom het metaal zo waardevol is. Het aanbod is beperkt, maar de vraag is constant. Het fundamentele economische feit van markten is echter dat elke waargenomen of daadwerkelijke toename of afname van vraag of aanbod de prijzen zal doen stijgen. Als bijvoorbeeld een staking in de mijnbouw bij een grote producent plaatsvindt, kunnen de zilverprijzen op korte termijn stijgen. Evenzo zal de aankondiging van een nieuw gebruik van het edelmetaal, zoals in zonnepanelen, leiden tot meer aankopen en een opwaartse prijs genereren.

Economische trends

Mensen veel geld uit aan sieraden en items die edele metalen bevatten. Aan de andere kant, als inkomens stagneren of dalen, zijn dergelijke aankopen vaak de eerste die worden uitgesteld. Maar zelfs in economisch mindere tijden is er vaak vraag naar luxe producten, waaronder horloges en mooie sieraden. Rapporten over de trends op dit gebied dienen vaak als een indicatie van de algemene economische trends, die de zilverprijzen beïnvloeden.

Nationale en wereldwijde economische trends

Zilver wordt, samen met goud, beschouwd als een veilige investering. Dit betekent dat het metaal zijn waarde en koopkracht beter behoudt dan papiergeld en bepaalde andere activa wanneer er economische onzekerheid is. Wanneer en als die economische zorgen omslaan in volledige crises, is er over het algemeen een aanzienlijke opwaartse beweging in de prijzen voor zilver en andere edele metalen. De andere kant van dit probleem is dat bij een sterke en levendige economie je zilver verkopen kan bemoeilijkt worden. Omdat de vraag naar zilver van investeerders en andere kopers kan verminderen. Hoewel een actieve economie een grotere vraag naar zilver in industriële en sieradentoepassingen zal genereren, genereert het geen winst.

De prijs van goud

Hoewel de werkelijke betekenis van de verhouding tussen goud en zilver een onderwerp is van hevig debat, bestaat er een historisch verband tussen de prijs van beide. Over het algemeen geldt dat als de prijs van goud omhoog of omlaag beweegt, de zilver prijs zal volgen. Zilver inkoop is dus duur of goedkoop naargelang de huidige goudprijs.

Overheidsbeleid

Vanwege de lange geschiedenis van gebruik als ruilmiddel, worden zilvermarkten nog steeds beïnvloed door de acties en het beleid van overheden. Terwijl goud bijvoorbeeld de meeste aandacht krijgt als reserve, kopen en verkopen centrale banken over de hele wereld edelmetaal. Nationale munten verbruiken een groot deel van de wereldvoorraad aan zilver.

Scroll to Top