Alles over zilver

Heb je ergens oude sieraden en munten liggen of misschien wel zilverbaren die je wilt verkopen? Dan zijn we er zeker van dat je er een eerlijke prijs voor wilt krijgen. Leer hier alles over zilver verkopen!

Alles over zilver

Waarvoor wordt zilver gebruikt?

De relatieve schaarste, het aantrekkelijke uiterlijk en de kneedbaarheid van zilver hebben het geschikt gemaakt voor gebruik in sieraden, ornamenten en ander zilverwerk.

Tegenwoordig hebben we de neiging om zilver alleen te zien als een ingrediënt van voorwerpen zoals bestek, theepotten en sieraden, maar het heeft ook veel andere toepassingen.

In 1813 werd het eerste fotografische beeld gemaakt met zilvernitraat, en tegenwoordig wordt zilver meer en meer gebruikt in industriële gebieden. Of het nu gaat om mobiele telefoons of zonnepanelen, er komen voortdurend nieuwe innovaties op de markt die profiteren van de unieke eigenschappen van zilver.

Het gebruik van zilver in munten is door de geschiedenis heen uitgebreid geweest, hoewel deze toepassing de laatste tijd is afgenomen.

Wat is de waarde van zilver?

Wat is de waarde van zilver

De waarde van zilver komt neer op welk soort item dat je verkoopt. Het edelmetaal komt in een heleboel verschillende vormen en biedt daarom zowel voor- als nadelen als je zilver wilt verkopen.

De meest voorkomende vorm is die van sieraden en bestek. In deze vorm is het soms mogelijk om een koper te vinden, omdat sieraden en bestek weinig tot geen aanpassingen vereisen als mensen deze items overnemen. Makkelijkst is om je zilveren voorwerpen in te leveren op basis van gewicht bij een zilverinkoper, je krijgt een eerlijke prijs voor en je bent zonder gedoe in een keer van je zilveren items af.

Oude munten zijn een volgende vorm op de lijst. Veelvoorkomende munten, zoals zilveren Guldens, Rijksdaalder of Tientjes zijn niet zeldzaam en kan je een inkoopprijs verwachten op basis van gewicht en zuiverheid. Heb je een bijzondere munten in handen? Dan zou je ook op zoek kunnen gaan naar verzamelaars die misschien een munt van je willen kopen om hun set compleet te maken.

Zilverbaren zijn vaak het meest waardevol, mits je de juiste tijd kiest om ze te verkopen. Als je de tijd neemt om een betrouwbare koper te vinden, heb je een goede manier gevonden om ervoor te zorgen dat je investering in zilverbaren de moeite loont.

Wil je het maximale uit je zilveren munten, baren en sieraden halen? Laat het door een betrouwbare inkoper gratis taxeren!

Hoe weet je wanneer het juiste moment is aangebroken om zilver te verkopen?

Als je je zilver als investering verkoopt, moet je het juiste moment uitkiezen. Daarom moet je de zilver prijs in overweging nemen. Dit bepaalt of je winst zal maken of niet. Het mooie is dat zilver consistent is in zijn waarde op de markt.

Soorten zilver

Een zuiverheid van 99,9% betekent dat je puur zilver in handen hebt. Maar voor gebruiksvoorwerpen is puur zilver is vaak net  te slijtagegevoelig. Kijk bijvoorbeeld naar zilveren beleggingsmunten, deze zijn van puur zilver geslagen maar beschadigen  daarom ook erg makkelijk.

 

Daarom moet het zilver worden gemengd met andere metalen om het uit te harden en het gemakkelijker te maken om mee te werken. De extra toegevoegde metalen maken het resulterende product ook duurzamer.

Wat wordt gebruikt om sieraden, bestek en alle andere zilveren producten die we tegenwoordig zien te produceren, is meestal niet puur zilver, maar een legering van zilver en andere metalen. Meestal bestaat deze legering uit 92,5% zilver en 7,5% koper en wordt gewoonlijk sterling zilver genoemd.

Sterling zilver is het type zilver dat tegenwoordig wordt gebruikt in bijna elk zilveren item dat wordt geproduceerd. Dit is wat de fabrikanten echt zilver noemen. Natuurlijk worden er tegenwoordig veel andere zilverlegeringen gebruikt, met minder dan 92,5% zilver.

 

Dergelijke legeringen kunnen 90%, 85%, 80% zilver of minder bevatten. Vanwege deze lage zilverconcentratie komen deze legeringen niet in aanmerking voor sterling en daarom worden ze soms niet als echt zilver beschouwd.

Dit betekent dat om een legering als echt zilver te beschouwen, deze minimaal 92,5% puur zilver moet bevatten. Er zijn legeringen met tot 95% zilver. Deze worden meestal Britannia-zilver genoemd en hoewel ze in aanmerking komen voor sterling, zijn ze iets zachter en minder duurzaam.

Scroll to Top