Wat drijft de goudprijs?

Goudprijs

Als je overweegt goud te kopen of te verkopen, vraag je je misschien af ​​welke factoren de prijs ervan beïnvloeden. Mogelijk weet je al dat het metaal duur is, omdat het een van de meest begeerde metalen ter wereld is dat culturen over de hele wereld millennia lang hebben gekoesterd.

Terwijl je het edelmetaal kopen of verkopen als een bron van waarde kunt zien, heeft het ook praktische toepassingen. Of het nu als sieraad, in technologie of voor een reeks andere toepassingen wordt gebruikt, goud heeft meerdere doelen dan enkel veilig opgeborgen in een kluis te liggen. Daarom kunnen verschillende elementen de waarde op elk moment beïnvloeden.

Wat beïnvloedt de goud prijs?

Er zijn heel wat factoren die de prijs van dit begeerde edelmetaal beïnvloeden. Hieronder sommen we enkele factoren op.

De status als waardeopslag

Als je overweegt om het te kopen of te verkopen, ben je je waarschijnlijk bewust van zijn positie als waardeopslag. Al millennia lang gebruiken culturen over de hele wereld dit edelmetaal als betaalmiddel. Zo wordt de Amerikaanse dollar ondersteund door de goudstandaard. Hoewel de meeste moderne valuta geen gouden standaard meer hebben, heeft het edelmetaal zijn positie als financieel middel actief behouden. En zolang beleggers het edele metaal zien als een waardeopslag, zal een soort kracht de prijs ervan omhoog stuwen.

Het gebruik in de technologie

Het edelmetaal kan nuttig zijn in de technologie omdat het een elektrische geleider is die niet corrodeert. Je kunt het zelfs vinden in satelliettechnologie. Als zich toekomstige technologieën ontwikkelen waarvoor dit edelmetaal nodig is, zal dit de waarde ervan voor de samenleving en daarmee ook de prijs onder druk zetten.

De goudvoorraad

Zoals bij elk actief of elke investering, is de schaarste een deel van wat de waarde van dit edelmetaal drijft. Zoals de economie dicteert, hoe moeilijker het is om een hulpbron te verkrijgen, hoe groter de kans dat die hulpbron in waarde zal stijgen.

Aangezien er een eindige hoeveelheid van het metaal op aarde is, zullen investeerders die toegang willen hebben tot het metaal, moeten concurreren met andere investeerders om het te kopen, en deze concurrentie dwingt de goudprijs omhoog.

De toegang tot het metaal wordt ook steeds moeilijker. Omdat goudwinning veel van de gemakkelijk te vinden goudafzettingen op aarde heeft uitgeput, moeten mijnbouwbedrijven verder ondergronds graven om het te vinden. Dus, hoe moeilijker het is om het te vinden, hoe groter de kans dat de prijs zal stijgen.

Onzekerheid

Onzekerheid kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de prijs van goud en andere edele metalen. Als beleggers nerveus zijn over het geopolitieke of economische landschap, zullen ze soms massaal naar goud en andere alternatieven grijpen om hun geld veilig te houden. Hoewel dit geen onfeilbare beleggingsstrategie is, is het interessant dat de goud prijs kan stijgen wanneer beleggers nerveus worden over valutawaarden en de kosten van beursgenoteerde aandelen.

Het metaal heeft lange tijd gediend als bescherming tegen risico's op de financiële markt. Aangezien veel beleggers het edelmetaal als de oorspronkelijke vorm van valuta beschouwen, lijkt het een veilige haven te zijn wanneer individuen zich zorgen maken over de toestand van de economie.

Om erachter te komen hoe onzekerheid de goudprijzen beïnvloedt, kijk naar de goudprijzen gedurende perioden die verschillende economische of politieke kwesties weerspiegelen. In veel gevallen zul je kleine prijspieken zien wanneer mensen niet zeker weten hoe de wereldeconomie functioneert.

Inflatie

Inflatie verwijst naar een afname van de koopkracht, die meestal optreedt bij een daling van de waarde van een valuta in een economie, wat leidt tot hogere prijzen. Als een valuta inflatie ervaart, kan de prijs van goud drastisch stijgen.

Met inflatie verliest de valuta van een land het vermogen om veel van het edelmetaal te kopen. In deze omstandigheden zijn mensen veel meer geneigd om in andere activa te investeren om de negatieve gevolgen van waardeverlies van het metaal te vermijden. De resulterende onzekerheid kan leiden tot een stijging van de goudprijs. Als mensen geen vertrouwen hebben in fiatgeld, kunnen ze gaan kijken naar edele metalen en andere traditionele waardewinkels.

Wat is goud

Klaar om te kopen en verkopen?

Nu je veel van de factoren kent die van invloed zijn op de goud prijs, is het tijd om te bepalen of goud geschikt is voor je om het te kopen of verkopen. Veel mensen kiezen ervoor om naar edele metalen te kijken als ze op zoek zijn naar alternatieve beleggingsmogelijkheden voor de traditionele aandelen, eigendommen en andere activaklassen.

Scroll to Top